Common Agricultural Policy (CAP) a inceput in Europa cu aproximativ cincizeci de ani in urma, in principal pentru acordarea de masuri de ajutor de piata si export. In prezent, 54 de miliarde de euro (40 de subventii anuale directe si 14 pentru dezvoltarea rurala) sunt distribuite la aproximativ 8 milioane de agricultori europeni, fiind unul dintre cele mai mari sectoare economice din UE; o parte semnificativa a existentei agricultorilor depinde de aceste subventii, avand in vedere ca zonele rurale acopera 90% din teritoriul UE, care este cultivat pentru aproximativ 50%.
Practic, CAP este un set de legislatii, proceduri si instrumente care incearca sa asigure o autosuficienta a aprovizionarii cu alimente catre peste 500 de milioane de europeni, precum si durabilitatea si dezvoltarea zonelor rurale.
Proiectul SEN4CAP isi propune sa ofere stakeholderilor europeni si nationali ai CAP algoritmi validati, produse, fluxuri de lucru si cele mai bune practici pentru monitorizarea agriculturii, relevante pentru gestionarea CAP. O atentie speciala trebuie acordata pentru a furniza dovezi cu privire la modul in care informatiile obtinute de Sentinel pot sprijini modernizarea si simplificarea CAP in perioada post-2020.
Dovezi initiale vor fi deja necesare la inceputul anului 2018 pentru a sprijini o informare cu privire la elaborarea politicilor si liniilor de dezvoltare viitoarei ale CAP.
Obiectivele principale ale SEN4CAP sunt:
- Identificarea si specificarea produselor si serviciilor EO adecvate pentru cresterea eficientei, transabilitatii si reducerea costurilor IACS
- Dezvoltarea Algorithm Theoretical Basis Documents (ATBD) impreuna cu codul open source pentru produsele agricole EO bazate pe Sentinel-1 si Sentinel-2 ce raspund cerintelor utilizatorului
- Demonstrarea si validarea produselor agricole EO dezvoltate pana la scara nationala
- Furnizarea de dovezi privind utilitatea produselor Sentinel in cadrul procedurilor IACS la nivel UE si national pentru o serie de Agentii de Plata nationale si regionale reprezentative pentru practicile, peisajul si clima eterogene in cadrul UE, precum si pentru a identifica limitele si conditiile asociate acestor aplicatii
- Pregatirea si facilitarea transferelor de produse si servicii EO dezvoltate de PA-urile nationale, incluzand consolidarea capacitatilor si demonstarea capacitatilor cloud de a efectua operatiuni matematice.
CS GROUP – ROMANIA este responsabila pentru designul si dezvoltarea sistemului software SEN4CAP.